Tříbarevná quinoa je velmi dekorativní jak v salátech, tak jako příloha. Inkové nazývají quinou matkou obilí (i když se ve skutečnosti nejedná o obilninu, ale o semena druhu merlíku). Quinoa obsahuje vysoké množství bílkovin, a proto je vyhledávaná vegany a vegetariány. Používáme ji jako přílohu místo rýže či brambor, jako základ sytých salátů, zavářku do polévek a k přípravě sladkých kaší a nákypů.
Země původu: Peru
Upozornění pro alergiky: Výrobek neobsahuje stopy alergenů.
Příprava: Quinou propláchneme studenou vodou a vaříme podobně jako rýži. Necelé 2 hrnky vody a 1 hrnek quinoi přivedeme k varu a vaříme 15 – 20 min „na skus“ podobně jako těstoviny al dente.
Výživové údaje na 100g: Energetická hodnota 1543 kJ/366 kcal Tuky 5,9 g z toho nasycené mastné kyseliny 0,5 g Sacharidy 62 g z toho cukry 1,6 g Vláknina 6,9 g Bílkoviny 12 g Sůl 0,01 g.
Skladování: Skladujte v suchu, chraňte před teplem.